Kestävyysjuoksu10.12.2013

Kaikki Jeesukseen uskovat uudestisyntyneet kristityt ovat menossa samaan päämäärään. Paavalin mukaan me juoksemme juoksua. Hän kehottaa meitä juoksemaan juoksumme uskollisesti loppuun asti. Paavali ei puhunut pikajuoksusta vaan ehkä jopa 90 vuotta kestävästä maratonista.

Päämäärä on sama, mutta juoksumme voi olla hyvin monenlaista. Olemme joko lyhyen matkan juoksijoita, kestävyysjuoksijoita tai laahustajia. Lyhyen matkan juoksijat starttaavat hyvin. He pitävät meteliä juoksustaan. He ylittävät elämän aitoja nopeampaa kuin muuta. Juoksevat muita edellä kovaa vauhtia. Ainoa ongelma on se, että he suhtautuvat uskoon kuin pikajuoksuun. He juoksevat hetken ja lopettavat sitten. Lannistuvat koska näkevät kuinka paljon vielä on edessä. He eivät ole arvioineet voivatko juosta yhtä nopeasti koko matkan. Maali ei ole jatkuvasti heidän silmiensä edessä.

Laahustajat puolestaan eivät näytä ymmärtävän, että on juoksu menossa. He katselevat ympärilleen. Viettävät pitkän aikaa sitoen kengännauhojaan tai juoden vettä matkan varrella. Jos he kaatuvat, lääkintämiehien on kannettava heidät sivuun hoitoon pitkäksi aikaa. Nämä laahustajat katsovat kaikkea muuta paitsi maaliviivaa ja palkintoa kohti. Heillä ei ole kiire minnekään. Lopultahan se maaliviiva tulee kuitenkin eteen. Miksi tässä täytyy ryhtyä rehkimään juoksemisen eteen? Näin he ajattelevat.

Paavali halusi meidän ymmärtävämme juoksumme oikein. Eniten kunniaa Jumalalle tuo kun olemme uskomme suhteen kestävyysjuoksijoita. Aloitamme juoksumme tavoite heti selkeänä mielessä. Asenteemme on: juoksua ei lopeteta, vaikka mitä tapahtuisi. Me haluamme tuottaa Jumalalle kunniaa olemalla aina innokkaita tekemään Herran työtä. Ymmärrämme että, jotta jaksamme juosta, välillä on otettava vettä. Jos kengännauhat aukeavat, me sidomme ne ja jatkamme heti juoksuamme. Jos kaadumme, me nousemme ylös. Kestävyysjuoksijan asenne auttaa meitä juoksemaan eteenpäin kestävinä ja voittamaan palkinnon.

Asenne ratkaisee tässä juoksussa. Se ohjaa askeleittemme tahtia. Se antaa meille voimaa vaikeana hetkenä. Pyhä Henki sitoutuu oikeaan asenteeseen Kristuksen seuraamista kohtaan. Päämääränä on kuulla Herralta Jeesukselta nämä sanat maaliviivalla: ”Hyvin tehty! Hienosti juostu.”