Taakkojen alla20.11.2013

Jeesus sanoi: ”Tulkaa minun luokseni kaikki te, jotka teette raskasta työtä ja kannatte taakkoja, minä annan teille levon” (Mark 11:28). Kenelle Jeesus puhui? Hän puhui juutalaisille Jumalaa pelkääville ihmisille. He eivät olleet niitä, jotka halusivat tehdä syntiä roomalaisten kanssa. He eivät kumartaneet kreikkalaisten pakanoiden epäjumalia. He eivät olleet siis taakkojen alla sen tähden, että halusivat kaiken päivää tehdä pahaa.

Miksi nämä ihmiset olivat taakkojen alla? Ne juutalaiset, jotka Jeesusta seurasivat, halusivat kohdata Jumalan, kuulla Jumalasta ja toteuttaa Jumalan tahdon. Sen ajan uskonnollisella systeemillä oli käsityksensä siitä, miten saatoit olla hyvä Jumalaa pelkäävä juutalainen. Laki oli jaettu 350 kieltoon ja 428 käskyyn. Jos juutalaiset pitäisivät ne, niin Jumalan suosio olisi heidän yllään, näin fariseukset opettivat kansaa. Tällaisen käskymäärän täyttäminen käy työstä kenelle tahansa!

Ihmiset näkivät ympärillään roomalaiset valloittajat. He kantoivat taskussaan keisarin rahaa, jossa keisari Tiberius julistettiin jumalaksi. Naapurit vahtivat toisiaan, jotta nämä täyttäisivät lain kaikki käskyt. Syntiset ja sairaat eivät saaneet tulla temppeliin, siihen ainoaan paikkaan, jossa olisi voinut saada anteeksiantoa synneistään. Fariseukset olivat Jeesuksen mukaan sitoneet ihmisten päälle raskaita kuormia eivätkä auttaneet sormellakaan niiden nostamisessa. He siirtyivät aina kadun toiselle puolelle, kun lähimmäinen tarvitsi todellista apua. Näin Jeesus heitä kuvasi kertoessaan vertausta laupiaasta samarialaisesta.

Jeesuksen ympärillä olevat ihmiset olivat taakkojen alla, koska he yrittivät omassa voimassaan miellyttää Jumalaa. He olivat väsyneitä koska he eivät saaneet sitä yhteyttä Jumalaan, jonka halusivat saada. He olivat taakkojen alla koska näkivät kansana epäonnistuvansa lain täyttämisessä. He näkivät joka päivä todistuksen siitä ympärillään: Jumala olisi sallinut roomalaisten sortaa heitä samoin kuin hän oli aikoinaan sallinut midianilaisten ja filistealaisten tehdä. Kansa kysyi toisiltaan: Mitä käskyjä ja kieltoja olemme rikkoneet, kun näin on tapahtunut? He kiistelivät siitä, mikä oli kaikista tärkein käsky. Minkä käskyn täyttäminen saisi Jumalan jälleen kääntymään kansan puoleen.

Jos Jumalan kansa oli näin taakkojen alla, niin ei kannattanut käskeä roomalaisia liittymään heidän uskoonsa. Mihin he liittyisivät? Taakoitettujen joukkoonko?

Näille Jumalan omille, Jeesus sanoi: ”Tulkaa minun luokseni, minä annan teidän sielullenne levon”. Jeesus käskee meitä tänäänkin tulemaan Hänen luokseen. Miksi on sitten niin paljon kristittyjä, jotka eivät koe sisäistä lepoa? Syy tähän on sanassa ”tulkaa”. Ne kristityt, jotka eivät koe sisäistä yliluonnollista rauhaa olosuhteista huolimatta, eivät ole koskaan tulleet Jeesuksen luokse Jeesuksen konseptilla. Olemme tulleet ehkä meidän konseptillamme Jeesuksen luokse. Meidän ihmisten konseptihan on tämä: ”Tee itsellesi palvelus, hanki Jeesuksessa pääsylipun taivaaseen. Hän antaa sinulle paremman elämän.” Tällaiset uskovat jäävät kantamaan taakkoja.  Jeesuksen konsepti on tämä: ”Anna aivan kaikki minulle, koko elämäsi minun ohjaukseeni. Kadota oma elämäsi. Minä annan sinulle aivan uudenlaisen elämän. Silloin saat kokea levon sielussasi.”

Tämä on se kevyt ja sopiva ies, jota Jeesus meille tarjoaa.